De motorafdeling van Koninklijke Aeroclub Keiheuvel (KACK) in Balen pakt de crisis wel heel gedurfd aan.

Na een zware recessie en ledenterugval, onder meer door de economische crisis en de niet te stoppen prijsstijging van de vliegtuigbrandstof, gooit deze vliegclub het op een totaal andere leest.

Reeds begin dit jaar werd met een aantal initiatieven, een nieuw tijdperk ingeleid. De totaal verouderde vloot werd van de hand gedaan (Sommige toestellen dateerden uit de zeventiger jaren) en inmiddels werden twee moderne toestellen aangeschaft.

De aankoop gebeurde niet zomaar, er werd nagegaan welk de verzuchtingen van de moderne privépiloot zijn en er werd onderzocht welke pistes kunnen bewandeld worden om het sportvliegen vandaag- en ook in nabije toekomst betaalbaar en ecologisch verantwoord te houden.
 
Eerste Very Light Aircraft (VLA) in België
Zo werd er resoluut gekozen voor een totaal nieuw concept, KACK is dan ook zeer fier de eerste club in Belgie te zijn die de basisopleiding zal verstrekken met een nieuwe categorie van vliegtuigen volgens de Europese VLA (Very Light Aircraft) norm. Deze nieuwe, door Europa in het leven geroepen categorie vliegtuigen situeren zich tussen de ultra lichte en de klassieke, meestal verouderde, sportvliegtuigen.

Deze moderne, meestal tweezitters, voldoen aan alle veiligheidsnormen, beschikken over een modern instrumentarium (z.g. glascockpit) en worden aangedreven door moderne motoren die niet langer op de dure vliegtuigbrandstof- maar op de ecologisch gunstigere loodvrije autobrandstof draaien.
 
Modern reistoestel
Eens het brevet op zak wil de huidige privépiloot zijn hobby onderhouden door middel van zijn kunnen te delen met vrienden en familie in de vorm van gezamenlijke vluchten naar de mooie plekjes die het vogelperspectief hen te bieden heeft.

Dit kan zowel in binnen- als naar het buitenland zijn.
Vandaar dat voor het tweede toestel de C172S, gekozen werd voor een gekend concept. Dit toestel is met de modernste navigatie instrumenten uitgerust, vliegt gemakkelijk en kan op de meest diverse vliegpleinen starten en landen. Een moderne injectiemotor zorgt voor behoorlijke prestaties bij minder verbruik.
 
Piloot voor één dag (Pilot for one day)
Om dit nieuwe concept bekend te maken bij het geïnteresseerde publiek en vooral om nieuwe potentiële leerlingen aan te trekken, richt de club op het vliegveld van Balen Keiheuvel op zaterdag 29 en zondag 30 september een promotie weekend in “Pilot for one day”.

Tijdens dit weekend kunnen kandidaat privé- piloten zich inschrijven voor een ééndaagse vliegsessie met deze nieuwe vliegtuigen.
Het unieke concept is als volgt; tijdens de voormiddag krijgen de kandidaten theorie over het vliegen, het behalen van het brevet, het vliegen en leven in clubverband.

Tijdens de namiddag krijgt hij of zij een 30min durende vliegles van een vlieginstructeur op het nieuwe lesvliegtuig.
Wie ouder is dan 16 kan inschrijven via de website www.motorvliegen.be , deelname kost 150,€. Opgelet het aantal plaatsen is beperkt.

Redactie en foto's Max Weyers / Nnieuws